PULVERLACKERING

Pulverlackering

Här läggs färgen på genom en process där pulvret görs statiskt med hjälp av en elektrisk laddning, och därigenom fastnar pulverpartiklarna på föremålet när de sprutas på med hjälp av tryckluft.

I januari 2008 investerade Skelack i en ny plastbox för pulverlackering från Hansen Icoma och ITW Gema av model Magic Compact. Pulverboxen är av senaste design innebärande att den har idealisk ventilation för applicering, som minimalt stör sprutningen. Boxen med sin stomme i plast möjliggör rengöring på ett mycket effektivt sätt som möjliggör kulörbyte på 3min med återvinning, från vit till svart krävs noggrannare rengöring och då tar det 5 min.

Vid rengöring så kan de integrerade kanalerna öppnas med hjälp av luftcylinder innebärande att operatören kan se att kanalerna är rena samt att det erhålls två stycken s.k. punktutsug i motsatta gavel från operatören. Detta minimerar risken för att pulvret går tillbaks på redan rengjorda ytor.

För våra kunder innebär detta att vi kan hålla mycket bra priser trots små serier, vi gör ca 50-70kulörbyten i veckan. Vår flexibilitet som vi har i vår anläggning med alla tekniska investeringar gör oss tveklöst till en av Sveriges modernaste och effektivast legolackerare.

Pulverlackering är miljövänligt

Fördelarna är många och nackdelarna få när det kommer till pulverlackering. Ett objekt som lackerats med pulverlack har högre livslängd än t ex kromade eller zinkade objekt. Till skillnad från våtlackering så biter pulverlack runt hörn och skarpa kanter rundas naturligt med pulver. Kraven på en miljöanpassad industrilackering ökar allt mer. Jämfört med traditionell lackering är pulverlackering mycket mindre miljöförstörande.vilket ofta kan ha en avgörande betydelse med tanke på den alltmer restriktiva hållningen till användning av lösningsmedel.
 
Pulverlackering har under de senaste åren blivit mer och mer populärt, hinder som att man bara kunde lackera metaller har övervunnits med nya pulver tekniker från ledande tillverkare som Teknos, Jotun, Du Pont och international.  
   
Våtlacker kan innehålla upp till 50% med lösningsmedel som måste omhändertas med stora kostnader som följd villket också innebär att miljontals ton kolväten årligen släpps ut i vår natur.
 
Detta att jämföras med pulverlack som har en verkningsgrad upp till 95% och där återstående färg som inte träffar objektet kan återvinnas och användas på nytt, antingen i lackerings processen eller för tillverking i gummi industrin på så sätt är fördelarna med pulverlackering stor.

Pulverlackering är enkelt

Pulverfärg appliceras torrt utan lösningsmedel med hjälp av elektrisk laddning av färgpulverpartiklarnmed som innebär en spänningsdifferens mellan objekt och pulverpartiklar(elektrostat,Friktion).

Eftersom den elektriska kraften är lika stor på lackeringsobjektets hela yta så fördelar sig pulverfärgspartiklarna jämnt och exakt över hela lackeringsobjektet.

Efter pulverapplicering härdas pulverfärgen på objektet i 160-200 grader under 10-20 minuter beroende på tjocklek på objektet. När objektet kommer ut ur ugnen och har kallnat är det färdigt att hanteras.

Pulverlack är hård, elastisk & slitstark

Slitstyrka är ett av argumenten för pulverfärg. Färgens styrka och hårdhet gör den motståndskraftig mot kemikalier och mekaniska påfrestningar.Pulvret består till största delen av epoxi eller polyester eller en blandning av dessa. Pulverfärger kan formuleras för att få olika utseende och egenskaper. Vad det gäller kulör och glans finns det väldigt få begränsningar och pulverfärgens egenskaper kan anpassas för att passa den färdiglackerade produktens användningsområde.
 
Exempel på detta är "glidlacker" som används när man vill sänka friktionen mellan två lackerade ytor eller "anti-stat färg" för hyllplan som skall förvara elektronikkomponenter.
 
Det vanligaste substratet är metaller, men även keramik, trä(MDF), plast och vissa keramiska produkter kan pulverlackeras. En pulverlackerad yta kännetecknas av utmärkt vidhäftning när rätt förbehandling använts, slagtålig yta och god kemikalieresistans. Om man jämför med våtlack byggs det upp ett tjockare skikt, mellan 40-120 µm. Appliceringsverkningsgraden kan i vissa fall överstiga 90% i andra fall kan man direkt återvinna förbisprutat pulver.
 
I det hela, en väldigt miljövänlig produkt - en produkt i tiden och framtiden.

Tveka inte på att kontakta oss för frågor och funderingar

Kontakta oss

Adress

Skelack AB
Servicegatan 15
931 76 Skellefteå

Direktkontakt

Platschef
Rickard Nilsson
0910-71 35 52
rickard@skelack.se

Produktionsledare
Krister Andersson
0910-71 35 59

Om Skelack

Skelack AB Är ett pulverlackeringsföretag med optimistisk framtidstro och fyra givna ledstjärnor: Miljö, Kvalitet, kostnadseffektivitet och leveranssäkerhet.
© 2021 Skelack Pulverlackering AB. Alla Rättigheter Reserverade.

Please publish modules in offcanvas position.